Zoro Kolgrill
Diğer Yazılar

26 Nisan 2020, 03:06

0 Yorum

836 Okuma

MESOPOTAMISKA KÖKET
MESOPOTAMISKA KÖKET
26
Nisa
836 Okuma 0 Yorum
MESOPOTAMISKA KÖKET

Det mesopotamiska köket i det forntida sumeriska riket för mer än 4000 år sedan är relativ välkänt tack vare kilskriftsdokument. De odlade korn, vete och hirs som användes till gröt, bröd och öl. Dessutom grönsaker som sallat, gurka, purjolök och vitlök, samt ärtväxter som kikärter, linser och bönor. Till delikatesserna vid hovet räknades tryffel. I städerna var kött vanligt. Sumererna bedrev medveten fåravel. Även get- och griskött var vanligt, medan oxkött var sällsynt. Matolja erhöll man genom pressning av sesamfrön. Sötningsmedel fick man från dadelpalm- och fikonodling.

Hur sumererna anrättade sin mat vet man föga, men omkring 1700 f.Kr. dyker det upp enkla kokböcker i det efterföljande gammalbabylonska riket. Köttet som dominerade överhetens matsedel kokades och smaksattes med kryddor. Även spettstekning förekom där spädlamm och smågrisar var delikatesser. Man kunde konsten att röka, salta och torka mat t.ex. fisk. Sumererna drack många sorters öl. Med tiden kom vin att ersätta ölet.

0 Yorum

Yorum Ekle